ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Salbaş Belediyesinden devredilen personel hakkında

16/07/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Beşir ATALAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili

22.3.2008 tarih ve 26824 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı kanunun 1. Maddesinin 2. Fıkrası gereği Adana’da merkez Çukurova ilçesi kurulmuş; bu yeni ilçeye de merkez Seyhan ilçesinden 12 mahalle bağlanmış idi. Aynı yasa gereği Salbaş Belediyesi lağvedilerek, yeni Çukurova ilçesinin mahallesi haline getirilmişti.

4.4.2007 tarihli 5620 sayılı ilgili yasa, lağvedilen belediye personelini bağlandığı yeni belediyeye devrini öngörmektedir. Bu kapsamda lağvedilen Salbaş Belediyesi’nde çalışan 12 personel Çukurova Belediyesi’nde istihdam edilmiştir. Ancak bu arada, lağvedilmeyen ve idari hükmü korunarak faaliyetine devam eden Seyhan Belediyesi’nden de 52 kişi, belediyenin küçülmesi ve tasarruf gerekçesiyle Çukurova Belediyesi’ne devredilmiştir.

Gelinen süreç sonunda, Çukurova Belediyesi’nin, Seyhan’dan gelen 52 kişinin merkezi idareye (Valilik bünyesine) devri için İçişleri Bakanlığı’ndan talepte bulunduğu, ancak personelin itirazı üzerine Bakanlığın bu talebi yerine getirmekten vazgeçtiği, öte yandan yine Çukurova Belediyesi’nin bu sefer kendisine mahalle olarak bağlanan Salbaş Belediyesi’nden gelen 12 işçi için aynı talepte bulunduğu ifade edilmektedir.

Belediyeleri lağvedilmiş ve ilgili yasa gereği Çukurova Belediyesi’nde istihdam edilmiş 12 kişi de, bu duruma itiraz etmektedir.

Salbaş’tan devredilen işçiler demektedir ki; “5747 sayılı kanunun geçici 2. Maddesinin 7. Fıkrası bir belediyeden ayrılmak suretiyle yeni kurulan belediyeler arasında sadece taşınır ve taşınmazlar ile borç ve alacakların devri söz konusu edilmiş, personel devrine ilişkin bir hüküm konu edilmemiştir. Kanun hükümleri böyle iken, Seyhan Belediyesi, kanunun özüne aykırı olarak bir protokol ile personel devri yapmıştır. Salbaş Belediyesi’nden devrolunan bizler ise Çukurova Belediyesi’nin asli personeli konumundayız. Çukurova Belediyesi’nde şayet ihtiyaç fazlası bir personel var ise, kanun gereği değil de protokol ile Çukurova Belediyesi’ne geçen Seyhan Belediyesi’nden gelen 52 kişidir. Dolayısıyla, bizlerin merkezi idareye devri hususunda Bakanlığa iletilen talep hukuksuzdur”

Gayet net olarak anlaşılacağı üzere, ilgili yasalara göre de, Çukurova Belediyesi’nden merkezi idareye şayet bir personel devri gerekiyorsa, bunun öncelikle Seyhan Belediyesi’nden gelen işçiler için olduğu görülmektedir. Aksi halde, yani lağvedilen Salbaş Belediyesi’nden gelen işçilerin devri haksız ve hukuksuz olacaktır. Dolayısıyla, Çukurova Belediyesi’nden tarafınıza gönderilen talebin bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekmektedir.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Çukurova Belediyesi önce Seyhan Belediyesi’nden gelen işçiler için sonra da lağvedilen Salbaş Belediyesi’nden gelen işçiler için merkezi idareye devir konusunda bir talepte bulunmuş mudur?

2- Çukurova Belediyesi’nin, Seyhan Belediyesi’nden protokol ile gelen işçilerin, merkezi idareye devri konusundaki talebine hangi yasal dayanaklara göre ne yanıt verilmiştir?

3- Çukurova Belediyesi’nin birinci talebinin, Seyhan Belediyesi işçilerinin itirazları üzerine yerine getirilmediği doğru mudur?

4- Çukurova Belediyesi’nin Salbaş Belediyesi’nden devrolunan işçilerin merkezi idareye geçirilmesi talebine yine Salbaş Belediyesi’nden gelen personelin itirazlarını içeren dilekçelerine nasıl bir yanıt verilecektir?

,

,